AQUÍ NOMÉS ELLES PODEN REMUGAR!
L’explotació compta amb 60 vaques lleteres. Mentre dura la lactància les vaques estan a l’estable cobert que compta amb tres zones diferenciades: el jaç farcit amb palla pròpia, la zona on mengen i beuen, i l’espai del robot on són munyides automàticament.
La seva alimentació és una barreja de concentrat de cereals, ensitjat, raigràs, palla -la pràctica totalitat sorgit dels camps de casa, a excepció del blat de moro-, bagàs (subproducte de la cervesa) i colza. La colza prové de Cal Rovira (Roviroli), a Sagàs, derivat de l’elaboració de l’oli de colza. Amb aquest fet, reduïm la petjada de carboni, estalviant gastar soja provinent de l’altra banda de l’Atlàntic o altres orígens.
La llet obtinguda és comercialitzada de tres formes: venta directa a la pròpia explotació o a la botiga El Taulell del Soler; a “La Torre d’en Roca” -amb qui treballem també altres iniciatives-; i a “Postres Santa Eulàlia”, que elabora làctics a Santa Eulàlia de Puig-Oriol (Lluçanès).
Algunes vedelles filles són per a la reposició del ramat. Les que no serveixen per a la reposició del ramat de vaca de llet, igual que els vedells mascles, són engreixats al Soler, amb concentrat de cereal i palla, i la seva venda és també a la carnisseria. Així, quan no arriben a l’any de vida i fan aproximadament 220kg en canal, arriba l’hora d’anar a l’escorxador tot obtenint carn tendra i molt gustosa. La seva alimentació també és una barreja cereals comprada, no intensiva; un pinso de creixement no finalitzador, ajudant a una carn més grassa, més musculosa i no tant greix.
Durant el període de secatge o de recuperació del part, les vaques estan en un altre cobert on surten a pasturar en camps i prats.
Les vaques del Soler són creuades, de raça frisona, montbeliarde (francesa) i fleckvieh (alemana).
La llet és A2 certificada. La llet A2 és més digerible. La llet està composta per dos tipus de proteïnes: el sèrum làctic (un líquid de color blanquinós) i la caseïna. La caseïna està composada per una sèrie d’aminoàcids: alfa, beta, kappa i gamma. Entre aquestes, les més comunes són la betacaseïna A1 i la betaseïna A2. Per tant, la llet A2 és un tipus de llet que produeixen les vaques de forma més natural sense ser modificades genèticament. L’organisme metabolitza de forma diferent aquest tipus de llet, sense provocar molèsties intestinals a aquelles persones amb intoleràncies o alèrgies a, per exemple, la caseïna.